Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 18:52 - АФРИКА - Кот д`Ивоар
Автор: okolosvetsko Категория: Туризъм   
Прочетен: 5758 Коментари: 2 Гласове:
0



Бряг на слоновата кост, Ivory Coast, Cфte d`Ivoire… това са само три от стотиците възможни интерпретации на името на тази западно-африканска държава. Единствената държава, чието име се превежда на всеки език. Разположена в северното полукълбо, съвсем близо до пресечната точка на Екватора и Гринуич, oколо три пъти по-голяма от България и два пъти по-многочислена. Огромни територии недокоснати от човешка ръка, прекрасна крайбрежна ивица. Най-големият износител на какао в света и в първата петица, на кафе. Отличен пример за позитивно пост-колониално развитие (Кот д`Ивоар е френска колония до 1960 г.), най-богатата държава в Западна Африка до началото на 90те години на миналия век.
   
    Следва икономическа криза, в основата на която стои срива на цената на какаото и кафето на световните борси. Години наред държавата е разкъсвана от политически борби, които в началото 21 век прерастват в гражданска война. Оттогава кризата, бедността и насилието се задълбочават. Това обяснява и присъствието на MSF (Доктори без граници), сред чиито редици се подвизавам.
   
    В момента страната е разделена на две части север и юг. На север са бунтовниците, в южната част са правителствените сили, помежду им има буферна зона, в която са разположени около 11 хиляди сини каски. Няма да се впускам в подробности около конфликта и причините за войната. Както вече споменах в основата са по-скоро икономически и политически интереси на отделни групи отколкото реален етнически или териториален конфликт. Хората които печелят от тази ситуация са изключително малко, а до сега не съм срещнал нито един ивоарианец (импровизирам!), който да иска война, но бедността и Калашников не прощават никому.
   
    За малко повече от месец тук не мога да претендирам, че познавам Африка или Кот д`Ивоар, като да видиш Париж и да си мислиш, че познаваш цяла Европа, но въпреки това в следващите редове (and postings) ще се опитам да ви опиша част от това, което видях, почувствах и преживях през краткото ми пребиваване на Забравения Континент! Забравен? От кого и до кога!? Не бих използвал точно това определение. Според мен изоставен описва ситуацията по добре.
   
    Като начало мога ви уверя, че най хитрите комари, които съм срещал до сега обитават тукашните земи. На сутринта разбираш, че предишната вечер е имало комари. На всичкото отгоре пренасят най-лошия от четирите вида малария.
   
    Сигурно много от вас се питат какво търся тук, и защо реших да замина. Ясно е, че еднозначен отговор на този въпрос е трудно да се намери. Дори и аз се питам често, защо? Единственото нещо което е сигурно е, че вече съм убеден че това беше по добрият избор.
   
    Абиджан (Abidjan), икономическа и културна столица на Кот д`Ивоар. Метропол, често наричан Африканският Манхатън - няколко острова, на един от които живея и работя в момента, разположени в лагуна в центъра на Гвинейския залив. Три средно големи моста са единствената ни връзка с континента. Тук е и най-голямото пристанище в Западна Африка, трафика на стоки е огромен - диаманти, петрол, какао, кафе, тропически плодове, хуманитарна помощ и како ли още не.
   
    Повече от пет милиона жители събрани на брега на Атлантика. Квартали, с лъскави офиси, луксозни вили и хотели, рамо до рамо с фрапираща бедност и гигантски задръствания. Миризма на CO2, залежала риба, загниващи под жежкото слънце продукти, амбулантни търговци, които са готови на всичко за да ти продадат нещичко и всичко това смесено с неподправен мирис на какао. Да, какао. Фабриките за преработка на какао придават уникален цвят на всичко наоколо. Усещането е като да паднеш в чаша горещо какао или в топла рибена чорба.
   
    Движението е доста по-организирано отколкото в родната ни столица, използваните методи за бързо придвижване са почти толкова находчиви, колкото и у нас. Идентична е и тактиката на местните полицай, разбира се има още доста да се учат, за да достигнат балканските си събратя. Основната разликата е, че тук небрежно преметнатият през рамо Калашников е задължителен, съответно в дискусиите силите на реда определено са по убедителни.

image

image

image

image

image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Оставил съм си едно удоволствие, за ...
25.06.2009 22:44
Оставил съм си едно удоволствие, за което ще отделя време, достатъчно за да му се насладя и това ще е да разглеждам и да чета всичките ти постинги.
И заглавията до сега са ми достатъчни за да разбера, че ще е удивително пътешествие.

И ще науча доста.
цитирай
2. анонимен - Hello!
02.02.2012 06:41
Hi! my rank is Jully. I would like to meemeet seemly brat :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: okolosvetsko
Категория: Туризъм
Прочетен: 100623
Постинги: 24
Коментари: 63
Гласове: 192
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031