Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2009 16:20 - АФРИКА - Гана
Автор: okolosvetsko Категория: Туризъм   
Прочетен: 6837 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За да избереш да прекараш ваканцията си в Африка, трябва или да си заклет авантюрист или до болка отегчен от цивилизацията. Защото Черният континент предлага екзотика, а не лукс.

Най-търсените дестинации на материка са Кения и Южна Африка. Но ако искате да откриете духа на Африка, вместо да ви го представят на тепсия, изберете Гана. Страната едва ли ще ви очарова с архитектурни чудеса или уникална природа.

Най-голямата гордост на местните е, че тук е роден бившият генерален секретар на Организацията на обединените нации Кофи Анан.

В страната липсват тълпите от туристи, както и изкуствените усмивки на посрещачите. Тук ще ви помахат за поздрав и ще ви покажат два реда бели зъби. Любезността на местните обаче не е продиктувана от желанието им да изръсят и последния долар от джобовете ви. Усмивките и чувството за хумор са пуснали корени в страната, също като африканските ритми, шарените дрехи, вкусните гозби и плетените мебели.

Гана е независима държава от 1957 г. - първата на африканския континент, както с гордост изтъкват местните. Земите й обаче са населявани много преди рождението на Христа. Името си носи от средновековната ганайска империя в Западна Африка. Тя се казвала Уагадугу, а "гана" била титлата на кралете, които я управлявали. В страната й до днес държат на племенните си корени, което си личи и в имената на местните.

В Гана могат да ви поздравят поне на 79 езика. Държавата е член на британската общност, затова сред 10-те официални езика е и колониалният английски. Туристическите атракции са съсредоточени в столицата Акра, няколкото тропически плажове и природни паркове. В Акра най-разглеждани са замъкът Кристианброс, построен през ХVII в. и националният музей. Няма най-подходящ сезон за посещения в страната, защото жегата господства целогодишно.

Преди да предприемете екзотичен воаяж, задължително се ваксинирайте против жълта треска и малария. Добре е да обърнете парите си в евро, щатски долари или британски лири. Другите валути се разменят при изключително неизгоден курс. Подобно е положението с чековете и международните кредитни карти.

Любовта в Гана се купува, независимо дали става въпрос за семейно щастие или за платени услуги. За да се оженят младежите в африканската страна, те трябва да притежават поне 3 крави, с които да откупят бъдещата си съпруга от семейството й. Ако булката е от благороднически произход, особено красива е или има специални таланти, цената може да се вдигне рязко. Ако потърсите ласките на ганайките като турист, трябва да имате предвид, че в Африка болестта СПИН е реалност, а не нещо което се случва на другите.

Разходката ви в Акра не трябва да подминава пазара Макола. На него можете да се сдобиете с красиви многоцветни стъклени мъниста, плетени мебели, памучни платове и всякакви видове сувенири. Често стоката се разнася в кошове, балансирани върху главите на стройни ганайки. Продават се и традиционни бижута от злато и слонова кост.

През ХV век Гана е наречена от португалците Златен бряг заради огромните количества от скъпоценния метал, намерен между реките Волта и Анкобра. Смесицата от древната африканска култура и колониалното влияние в Акра със сигурност ще ви очарова. Можете да се разходите и до замъка Осу, в който сега се помещава правителството. Няма да ви липсва и досегът с новите технологии. В столицата има около 500 интернет кафенета, 6 пъти повече отколкото в Лондон.

Хуморът на местните понякога може да ви стресне. Ако забележите невероятно красиви цветни фигури на животни, коли и плодове, наредени грижливо край тротоара, не си мислете, че това е изложба под открито небе. Пъстрите шедьоври са последният дом на обичащите живота ганайци. С други думи - ковчези.

image

image

imageimage

imageimage

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: okolosvetsko
Категория: Туризъм
Прочетен: 100695
Постинги: 24
Коментари: 63
Гласове: 192
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930