Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 11:24 - АФРИКА - Либерия - Върни се жив!
Автор: okolosvetsko Категория: Туризъм   
Прочетен: 1099 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Една по-ралична дестинация -вместо лукс и комфорт, страх и напрежение, пътуване изпълнено с рискове и периптетии.Основна цел не е забавлението, а оцеляването.

Посоката -Запада Африка

image

Държавата -Либерия

image

Либерия някога е била една от най-американизираните африкански държави и по някакъв начин все още е такава. Aко трябва да я опишем най-точно: зона на напрежение и насилие, несигурност, често въвличана в задкулисни игри на външната пропаганда и агитация, избухващи периодично междуплеменни конфликти. Това е страна, създадена от бивши роби, носещи сега американски фамилии и проповядващия американския стил политика в Африка. Либерия днес все по-рядко функционира като демократична държава. Вместо принципите на демокрацията тук властват расизмът, оръжията и престъпленията. Проточилата се дълги години гражданска война е свела държавността само до едва дишаща икономика, колкото да може местното население да оцелява. Повече от 150 000 човека са убитите по време на гражданската война от 1989 г. до 1997 г.. Последното примирие  може да се каже, че е относително ефективно за разоръжаването на враждуващите фракции. В момента нещата са  спокойни, макар че никога не можем да бъдем напълно сигурни, дали това не е затишие преди буря - заради етническото напрежение  в страната и конфликта със Сиера Леоне.

image

Ако решите да посетите Либерия, е добре да знаете:

  • Обстановката  е доста несигурна и има голяма вероятност да станете жертва на престъпление.
  • Ако сте убедени, че искате да отидете в Либерия, трябва да вземете мерки за сигурността си.
  • Либерия се възстановява от опустошителна гражданска война, след края на която инфраструктурата на страната е почти напълно разрушена.
  • Въпреки присъствието на военни части на Обединените нации и на засиленото полицейско присъствие, опасността от безредици и актове на насилие е много висока заради политическото и социалното напрежение в страната.
  • Преди да се отправите на път, установете връзка с българското посолството в Гана, за да може да ви бъде оказана помощ в случай на спешност.

Цялата картина:


Десетки хиляди бежанци чакат за подслон и храна в Монровия и другите главни градове. Добре е да избягвате протестите и демонстрации, тъй като неочаквано могат да прераснат в безредици. Много често чужденците са обект на грабежи. Процентът на престъпленията е много по-висок, особено през нощта и да се пътува сам е изключително неуместно. Полицията не е в състояние да окаже необходимата защита на чужденците, а и на местното население.

image

image

image

Много чести са  финансовите и интернет измамите. Ако това ви се случи, не търсете изясняване на случая в Африка, тъй като най-вероятно ще станете жертва на физическа саморазправа. Не са и редки случаите, когато жертвите биват убивани. Често срещани са и случаите на отвличания. А иначе лошите условия на пътищата, зле поддържаните превозни средства и липсата на достатъчно осветление по улиците правят шофирането също толкова рисково, особено през нощта. Обикновено дъждовният сезон е от май до ноември, когато са възможни наводнения.
image

Добре е да направите две фотокопия на ценни документи като паспорт, билети, визи и пътнически чекове. Пазете едното копие и оригинала на различни места в себе си, а другото оставете при някого у дома. Не носете със себе си прекалено много кеш и запомнете, че носенето на скъпи часовници, бижута  и камери ви прави  мишена за въоръжен грабеж.
Имайте в предвид, че паспортът ви е много ценна вещ и могат да се опитат да ви го откраднат, за да го използват като прикритие за извършени  престъпления, така че го пазете добре. Добре е да знаете, че ако бъдете арестувани, ще бъдете третирани според законите и нормите на африканската държава, които включват и някои не толкова приемливи наказания от хуманна гледна точка. Така например наказанията за притежание и трафик на наркотици са жестоки, а хомосексуалността е наказуема. Забранено е снимането около правителствени и военни сгради и учреждения. Трябва да внимавате и за начина си на обличане, тъй като либерийското общество  е доста консервативно.

Маларията и всички тропически болести са доста често срещани както във всички страни в Западна Африка. Добре е водата, която се пие, да се преварява и да се избягва недоварена и недопечена храна. При първи симптоми на неразположение, като треска например, е добре да се потърси медицинска помощ.


image

image

image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: okolosvetsko
Категория: Туризъм
Прочетен: 100724
Постинги: 24
Коментари: 63
Гласове: 192
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930